2019. szeptember 8.
Tizenkilenc nyarán...

BALATONFÜRED - ZÁNKA - BALATONEDERICS - KESZTHELY - BADACSONY - BALATONSZEPEZD -
- BADACSONYTOMAJ - ÖRVÉNYES - TIHANY - BALATONFŰZFŐ
 

Nehezemre esik szeptembert írni, ez valószínűleg nem csak azért lehet, mert viszonylag mozgalmas nyarat tudhatok magam mögött, az elmúlt napok szinte naptár szerint érkező időjárása is igyekszik feledtetni a néhány héttel ezelőtt még szikrázó napsütésben készülő pixelhalmazok készítésének kifogástalan hangulatát. Gondolkodtam, hogy milyen téma idézné fel leginkább a nyári hónapokat, a fotózással töltött utazások kisebb számvetésétől a majdan december végén érkező évértékelés létrejöttének tudatában most eltekintenék. A nyári időszakhoz sokak számára hozzátartozik a Balaton, ez alól én sem képezek kivételt, közlekedési vonat(k)ozásban nemes egyszerűséggel álljon itt az északi parti vasút második meghirdetett retro hétvégéje, ahogy nem a tömegfotósok látták.

Minden első kép előtt van egy nulladik, jelen esetben sikerült is besz*pni miatta az elsőt, ami a Balatonfüredről a 19707-tel induló 089-es Szergej lett volna. Tulajdonképpen magán a fotón ő is szerepel, a Budapest - Tihanyon viszont a PDC-983-at nem lehetett kihagyni, jó ideje kergettem már.

vb_pdc983_01

A reggelre a Szergejhez kiszemelt helyre csak annyira sikerült 20 másodperccel később érkezni, hogy ne legyen időm kiugrani a kocsiból és előkapni a fényképezőgépet, jól indul a nap. Öröm az ürömben, hogy legalább a tíz perccel utána induló személyen a 015-ös Desiro indult, amiről még nem volt fotó.

mav_426015_01

A retro hétvége egyik érdekessége volt a Tapolca - Balatonfüred személyeken ingázó Púpos, ami hol a 114-es, hol a 219-es, hol mindkettő volt. Az aktuálisan érkező szerelvényt néhány német és szlovák vasútbarát társaságában Zánkánál várjuk. Évek óta klasszikus összeállításnak mondható a környék nem motorvonatos személyein a 2-3 Halberstadter + BDh, nyilván a kerékpáros Halbi kell máshol az országban az egyébként típusidegen szerelvényekbe, nehogy már egységes stokkok legyenek. Jelen esetben viszont igazán hozhattak volna három Bhv-t Celldömölkről, hogy autentikusabb szerelvényt cibáljon a gép, ellettek volna ezek a Halbik a Bakonyban is.

mnos_m40114_01

A reggel Győrből induló Tanúhegy Expresszt mostanában remot Szergej vitte, ez önmagában sem rossz fotótéma, a napokban viszont a frissen feltámasztott 301-es Hörgő végezte ezt a feladatot. A szerelvényt ebben a formában kicsit túlzás expressznek nevezni, de az is tény, hogy ezek a Bp kocsik messze a legkényelmesebb ülésekkel vannak felszerelve, köszönhetően a hajdani, eredetileg 1. osztályú szerepüknek, ráadásul még mosót is láthattak mostanában.

mav_418301_01

A 71-es út közlekedése lassan vetekszik a lehetetlennel, hiába, nyár van és jó idő, éppen sikerül odaérni Badacsonytomajra a 019-es Nohabhoz. Bevallom őszintén, a zöld pakli miatt sajnáltam volna jobban, ha nem sikerül lefotózni, maga a mozdony nekem kevésbé érdekes.

mnos_m61019_02

A reggeli Szergej jön még majd vissza Fehérvárról, addig üssük el az időt valahogy, némi északi parti buszközlekedést, vagy annak látszatát próbálja kelteni Balatonedericsen a Veszprémből érkező Alfa Regio.

enykk_lkz125_01

Keszthely Kertvárosában már érdemesebb járatokat nézni... mert itt már vannak. A hévízi irány viszonylag erősnek mondható, bár nincs kimondottan letisztult szerkezete, a Hévíz - Budapesten a 19 éves 319-es Setra kicsit erős.

enykk_ijl043_01

Közeleg a Szergej, elémegyünk, nem lehet közlekedni, jön a fotófelhő, jön a Szergej, totál beborul, ez a következő óra címszavakban. Hát még egyszer nem fogom besz*pni, megkergetjük, végül Badacsonytomajig sikerül pár száz méter előnyhöz jutni.

mav_628089_01

Záhonyból a 16907-es viszonylag pontos, Fehérvártól a 194-es Szergej hozza. A nap persze csak ebéd közben sütött, Badacsonyban a kinézett helynél nulla fény, hát... szódával...

mav_628194_01

Este még lesz egy kör érte, meglátjuk, mire jutunk. Balatonszepezdnél várjuk a 19704-et Budapest felől és végre újra süt a nap. A vonat nem volt része a retro hétvégének, de volt egy merész gondolatom a mozdonyával kapcsolatban, és bejött. :)

mav_418143_01

A következőkben Tihany lesz célozva egy újabb szezonális Volánbusz járat kocsijáért, de idő van még és esélyesen hiányzó MYR várható a Balatonfüred - Kővágóörs járaton.

enykk_myr739_01

A távolban vasútfotósok sziluettjében pompáznak az északi parti sztyeppék, miközben Örvényesre érkezik a Székesfehérvár - Zalaegerszeg a LYM-227-tel. Nem baj, Budapestre jó a 319UL is...

enykk_lym227_01

...a tihanyi Lepkesoron pedig a Volánbusz T100-as bérelt flottájának egy elveszett darabja indul vissza a főváros felé.

vb_peu975_01

Ha egy túrán van nulladik kép, akkor van utolsó utáni is, jelen esetben ez azt jelentette, hogy a 194-es Szergejre visszaútján keresünk egy jó szöget, erre már csak Balatonfüzfőn volt lehetőség. Néhány percen múlt, hogy nem fért be a gép az árnyékok közé, de ez is valami.

mav_628194_02

Lassan az északi partot is kezdik bedrótozni, néhány éven belül a dízelekkel együtt valószínűleg az efféle megmozdulások is eltűnnek majd a Balaton partjáról. Addig viszont jó látni, hogy nem csak magyarok és nem csak vasútbarátok figyelmét tudják felkelteni a MÁV Csoport ilyen jellegű megmozdulásai.


(c)bobalt 2006-2019
www.bobalt.hu