2019. július 29.
Nyár a Dél-Alföldön

KÚTVÖLGY - NAGYMÁGOCS - SZENTES - MÁRTÉLY - SZATYMAZ - SZEGED - KISKUNDOROZSMA
 

Jó estét! A cím komolyan vételében kevésbé vagyok érdekelt, az alatta felsorolt települések tükrében talán helytállóbb lenne szűkebb keresztmetszetben lokalizálni a cumót, viszont földrajzi megnevezéseinket tekintve nem találtam a karikára kézenfekvőbbet. Szegedről Vásárhelyre sietünk, hogy azt érdekes téma híján kihagyjuk, a kútvölgyi bekötőnél viszont az előző DAKK Volvo frissítésből ismerős autót várunk, miközben Székkutasra igyekszik. A helyközis kocsihiányt nem csak gázos Ikarusokkal pótolják, egész szép teljesítmény a 7000-es Volvo egy tanszünetes szombaton.

dakk_jaw726_04

Vásárhely továbbra sem érdekes, viszont Nagymágocson a reggeli KV-t követően rövidesen érkezik a fent kezdős Budapest - Battonya. A Volánbusz járatain értelemszerűen a környéken lakó kocsik tudhatók viszonylag állandónak, a járatok Budapesten kezdő párjára jut általában egy-egy érdekesebb kocsi, ez különösen azóta mozgat meg jobban, mióta nem a mindenhol fotózott LHZ-s MAN ÜL-t jelenti. Tengerpart lett Battonyán, a Flixes járatokról kihullott autók még egy pár évig tökéletesek lesznek ilyen célokra.

vb_pep731_04

A távolsági járatok témájánál maradva Szentest célozzuk meg, érkezik a Budapest - Makó, amin a DAKK jár, mostanában a PRF-920-szal.

dakk_prf920_01

A következő délelőttiekhez bőségesen rendelkezünk idővel, tökéletes alkalom nyílik megkergetni a szentesi helyis kocsit, az ex. vásárhelyi "rácajtós" Kapenát. Egyke darab a DAKK-nál, ki tudja, meddig fut még. Az EMKE kijelzőt még vásárhelyi korából örökölte, akkoriban előírta az önkori a számkijelzést, ennek bizonyítéka volt megfigyelhető anno egy-egy helyibe beforgó 256.42-esen is, Szentesen viszont már nem használják, a táblának ellenben megtalálták az egyetlen olyan helyet a szélvédőn, ahol nem látszik. Az már egy másik kérdés, hogy nem is nagyon van, aki megnézze.

dakk_kfh577_01

Távolságizzunk tovább, a 451-esen "a Védánál" várjuk a következő, már Volánbuszos Budapest - Makót és a nyomában érkező Budapest - Szentest. Nem tudtam választani, bocs. :)

vb_pzw156_01

dakk_mxu918_02

Nagyjából ennyi volt a célunk ezzel a kis körrel a megyében, Szegedre is szeretnénk még időt hagyni délutánra. Mártélyon a Tisza-töltés oldalában viszont éppen utunkba esett a Partiscum Intouroja...

partiscum_nkv440_01

...és a nagyjából 50 méterrel arrébb két percen belül érkező Bzmot.

mav_117260_01

A lassan kora délutánba forduló napszakkal járó délutáni KV-ra a továbbiakban Szatymaz tűnik a légésszerűbbnek, egyrészt, mert az ellátó egységgel szemben vár a #naposajtós Partiscumos kisVolvo...

partiscum_ndv820_01

...másrészt a következő IC Budapest felől a "máltai" Traxx trakcionálásában jön hamarosan, piros felével Szeged felé nézve, így is lett róla fotó legelább.

mav_480013_03

Szeged előtt még megvizsgáljuk, mi lehet érdekes a környéken. A csengelei járaton az elmúlt napokban Econell ment, nézünk is rá helyet az 5-ös út mellett, a '90-es évek olajszőkítési botrányainak köszönhetően félbehagyott csárda előtti placcon. De szép Econell... :M

dakk_hff714_01

Szóval Szeged. A Kálvária téren az ebédet követően próba-szerencse alapon egy Tourliner reményében várjuk a pécsi járatra beálló DDKK-s autót. Hát... nem is tudom, mit mondjak... finom volt a hamburger.

ddkk_pnr306_01

A túra tervezgetésénél az SZKT idén beszerzett két csuklós és egy szóló C1-esét mindenképpen bakancslistára raktam. A szólóval nem is volt gond, van egy-két kiszámítható, állandó járata, a csuklósokkal viszont szerencsém volt, erre egy fotó múlva visszatérek, a Londoni körúton viszont muszáj volt megvárni egy piros Skoda trolit, ezekről sem volt még fotó. Ezúton is köszönöm a Driver Úr gyors együttműködését, hogy legyen egy sávnyi helyem lefotózni. :)

szkt_t810_01

Visszatérve a két darab csuklós Citarora... ezekben a napokban zajlott Szegeden a Deja-Vu fesztivál, melynek rendszerint a Duna Tisza parton elhelyezkedő Kuhár Bence rakpart ad otthont. A kád viszont megtelt, így a rendezvényt máshol tartották, a város pedig a két csuklóssal biztosította a shuttle járatot a belvárosból.

szkt_pxw028_02

Azt a tényt leszámítva, hogy alapesetben a Széchenyi téren nem közlekedik busz, sikerült végre elkövetnem egy fotót a 12-es nosztalgia vilingerről is, ami meghirdetett menetrend szerint körözött az 1-esen.

szkt_12_01

A napot majdnem befejezve jutottunk arra a következtetésre, hogy mi lenne, ha néznénk egy gyors helyet az esti Szeged - Győr KNyKK-s kocsijára, egy szegeden fotózott másik nap délelőtti helyéből kiindulva ki is sakkoztuk a Sziksósfürdő melletti ívet. Ez a forda is két napos, a másik autója a feljegyzéseim időpontjában egy Inovell volt, azt mondták, hogy egyelőre ennek a kocsinak is változhat a helye, ezek ismeretében pedig még inkább méltó módon zárta a napot.

knykk_rlt943_01

Valószínűleg most rendelek egy pizzát. :)


(c)bobalt 2006-2019
www.bobalt.hu