2017. július 17.
Balatoni nyár

ZIRC - ÖSKÜ - VÁRPALOTA - VESZPRÉM - BALATONALMÁDI - EPLÉNY

A nyaralás messze száll, az emlék visszajár, főleg, ha blogpost készül belőle. A címet illetően lehettem volna kreatívabb is, de Kelemen Kabátban el lett lőve három évvel ezelőtt.

enykk_gay016_01

A fenti egérkamionnak ugyan a fentiekhez végképp semmi köze, azonban olyan jól kimaxoltuk az idei első balatoni TRAINspottingot, hogy délelőtt mindenhol fotóztunk mindent, mert ehhez volt kedvünk.

Egyébként nagyon úgy néz ki, hogy az ÉNyKK 543-asa a továbbiakban sem fog csodaszámba menni Zircen, az önkori ugyanis egyetlen saját kisbusszal, tartalék jármű nélkül képzeli el a helyijárat saját kezű lebonyolítását. Meleg barátunkra tehát szükség van, ha éppen nem Zircen kavarog, a fenyőfői járaton lehet megtalálni.

A 20-as vasútvonal hétvégi személyforgalma kritikán aluli, nem is nagyon foglalkoztam még a fotózásával mélyrehatóbban. Hajmáskér és Öskü környékén a két évvel ezelőtti vonatpótlás alkalmával készítettem néhány képet, éppen itt volt az ideje egy reggeli Zalaegerszeg-Budapest IC, pontosabban az annak csúfolt buszpótló vonat megörökítésének. Félreértés ne essék, abszolút nem vagyok a zalai buszlobbi pártján, de biztos, hogy ez így rendben van?

mav_431150_02

A nap eddigi részének pontosan ugyanannyi köze volt a Balatonhoz, mint a magyar vasút járműgazdálkodásának egy hosszú távú szolgáltatási koncepcióhoz, kár is lett volna összegubancolni e szépen göngyölített témasorozat virtuális fonalát. A Budapest-Veszprém közötti távolsági buszközlekedésben a távolabbi úticélokon kívüli, szigorúan a mondat elején említett relációban közlekedő járatok száma hétvégén a hétköznapiak töredéke csupán, a Volánbusztól egyébként arra is csak monori Setra jut. Az ajkai kocsi viszont cserélve lett, éppen itt volt az ideje összeszedni innen az Intourot. Na nem, majd elmászok érte egy év múlva Csévharasztra. Ez a rendszám a vírusok ellen is védelmet nyújt.

vb_nod211_01

Titkon reméltem, hogy egyszer majd teljesen véletlenül előttem terem az egykoron Balaton RéBuszos LPN-584, a korábbi években valahogy mindig teljesen indokolatlan módon elkerült engem ez a kocsi. Eljött ez a nap is, a reggeli járattal hozta be Várpalotára Tés lakosságát.

enykk_lpn584_01

Egyetemista koromban élénken beleégett az agyamba, ahogy Sümeg és Budapest között megjelentek az első kisCredok. Az utaskényelmet tekintve az Intouro még mindig nem az igazi, de a logózást tekintve a NAJ-394 legalább a harmadik állapotában is meg lett örökítve.

enykk_naj394_05

Veszprémben folytatódik a nap, régi vágyam volt már összeszedni a helyi flottát gazdagító Scania OmniCity állományt, a vizes világbajnokság idején egyébként négy kocsi Balatonfüreden szolgál.

enykk_mzr724_01

Örömmel tapasztaltam, hogy a sok éve nem használt egyik kedvenc veszprémi fotóhelyemet lenyírták a füvet, így kapva az alkalmon ideje volt elkészülni az erre közlekedő Inovellek fotóinak is.

enykk_nzm374_01

Kora délutánra már tényleg sikerül elérni a magyar tenger északi partját, indul a TRAINspotting, a tapolcai gyors pedig meglepően pontosan érkezik Almádiba.

mav_418157_02

Ha már Almádi, a nyitóképen szereplő Econellbe is itt sikerült belebotlani, egyébként teljesen véletlenül.

enykk_myr669_01

Néhány újabb trénpikcsör után megérkeztek a fotófelhők is, újratervezés, ismét Veszprém felé orientálódunk. Minden cégnél megvan a tipikus "kidobhatatlan autó", melynek típustársai adott esetben már évek óta eltűntek a flottából, a maradéktól viszont az istennek sem sikerül megszabadulni. Veszprémben ez a kocsi a GFX-954. A helyközi üzem két C80-asa mellé jó, ha van még egy bevethető csuklós, az utánpótlásra pedig egyelőre meglehetősen korlátoltak a lehetőségek, de néhány hónapon belül ez változni fog.

enykk_gfx954_06

A fotófelhők között akadt még egy kis újInovell is a sulinetes defaulthelyen.

enykk_nzm374_02

Késő délutánra visszatérünk a Bakonyba, hogy elkészítsem Eplényben az egyik régóta kiszemelt helyemen az aktuális vonatfotót, melyre a lehetőségek kizárólag a magasabb napállású nyári hónapokra korlátozódnak. Ez pedig a nyári koraesti hétvégi Veszprém-Győr nemBézés személy.

mav_418164_04

A közeljövőben lesz még balatoni post, mert részemről az északi parti TRAINspotting a nyári hónapok velejárója. A következő etapban főleg ez a téma lesz kivesézve, megfűszerezve egy kis füredi FINA akcióval. Goodbye! :)

(c)bobalt 2006-2017
www.bobalt.hu