2017. június 11.
Pünkösdi sulivasárnap

BUDAPEST

Szánsájn van, beígértem egy Balatont, de Pünkösdről sem írhatok decemberben. A sulivasánap fogalmának tisztázásától eltekintenék, csapjunk a lecsóba. A sulivasárnap akkor is sulivasárnap, ha Pünkösd hétfőjére esik, jelen esetben éppen ezt az axiómát kihasználva toltunk egy "percenkéntjönvalami" tucatcsengetést Száguldó Fotóriporter Úrral a nagyfaluban. A tematikát nézve elsősorban a távolsági vonalak fonódása mentén az évek alatt bejáratott helyeink egy részét látogattuk meg, az utóbbi időben bőven volt ebben a témában annyi változás, hogy érdemes legyen rászánni egy napot.

Rögtön a melléktermékkel kezdek, hétvégén ugyanis a Combinok egy része kiszabadul a Köruccáról, azt viszont végképp nem gondoltam, hogy reggel 8-kor autóforgalom hiányában zavartalanul sétálgathatok majd a Könyves Kálmán körút kellős közepén.

bkvvill_2004_01

Nem állítok túl nagy hülyeséget, ha azt mondom, hogy az itt eltöltött idő alatt több buszt és villamost láttunk, mint személyautót, de ezt tetézve még sikerült egy Arrivás szolgálati rajzásba is belefutni. Nem vagyok otthon a kocsikiadásban, de talán lehetett valami köze ahhoz, hogy a 66-oson szóló kocsik mentek.

vt_nca441_01

A távolsági eresztésben a következő negyedórás lyukat kihasználva áttelepülünk az Irinyire, a vonalcsoport ugyanaz, M1-M7 felől érkező országos járatok. A DDKK-nak is szólhatna valaki, hogy a Crossway egy helyközi típus.

ddkk_mzb929_03

Egészen fellelkesültem, miután körbelőttük az 1-esre kiadott Combino flottát, ideje természetes élőhelyükön is készíteni néhány fotót róluk. Végre a fekete sávos "új design" is képviselteti magát néhány pixelhalmazon.

bkvvill_2020_01

Mászik el a fény, mászunk vele mi is. Az elmúlt egy-két év beszerzési hulláma után sajnos egészen általános lett, hogy vagy Crossway, vagy Inovell jár Budapestre szinte mindenhonnan.

enykk_nzm384_02

Délelőtti pangás következik, pont ideális egy kis fonódóra, célba is vesszük hozzá a Fehérvári-Hengermalom sarkot. Sokadszor állapítottam meg, hogy a CAF egy nagyon jó téma.

bkvvill_2203_01

Azt hiszem, még nem említettem, hogy hétvégén az 1-esen is lehet Combinoval találkozni.

bkvvill_2004_02

Lassan ismét fainul a buli, némi Intouro reményében célba vesszük a sulivasárnapos Budapest-Szarvast az Ecseri útnál. Így legyen ötösünk a lottón. :)

vb_pbe535_01

Természetesen nem mehettünk el a keresztben átvágó 3-as mellett sem.

bkvvill_2218_02

Az 5-ös és 51-es úti járatok hétvégi forgalma az iskolai előadási napokhoz képest elég gyér, azonban a Helsinki úti, bejáratott helyemnél várható volt néhány Intouroval kiadott járat. Egyszer csak összegyűlnek már. :)

vb_nzc788_01

Az üresjáratban komolyabb autóforgalom hiányában tökéletesen lehetett spottolni szemből a Topánka utcát, ahogy kikanyarodás közben odaverik a lökhárítót az aszfalthoz.

bkv_lov852_02

Ismét megyünk Budára, lassan érik a hely a 6-os úti járatokhoz kifelé a Budafokin. Szerencsére itt is magas az egy járatra jutó Intouro-arány, mellette pedig szépen gyűlnek az Arrivás cuccok is a 33-ason.

vb_nkn878_02

Az erős reggel és a lightos délelőtt után lassan újra beindul a szinte folyamatos buszforgalom, előtte viszont mindenképpen meg kell említenem, hogy az 1-esen hétvégén is van Combino. :D

bkvvill_2003_02

Újabb Intouro, ezúttal a szigethalmi üzemtől. Hétköznap nem tenném a 655-ösre, de azért jó látni, hogy olyan járatokon is járnak velük, ahová meg is felelnek az elvárásoknak.

vb_pbe537_01

Lassan átnyúlunk a késő délutánba, ideje letudni az évi egy megpusztulást az M3 bevezetőn, ezekben a hónapokban ez különösen aktuális a King Longok utód nélküli likvidálása okán létrejött ideiglenes buszbérlések miatt. Az autópályás felárat azért elengedhették volna erre a néhány hónapra.

color_pct121_01

A nap végére sikerült belefutnunk egy pótlásba is a 74-es trolin. A Solarisok ellenirányban önjáróztak, de a vonalra kiadott egy szem 412T-t pótolni kellett. Így mindketten megnyugodhattunk, hogy ma sem kell BPI-026 nélkül hazamennünk. :)

bkv_bpi026_02

(c)bobalt 2006-2017
www.bobalt.hu